Område

Härnösands Stadsfest har alltid ägt rum på Mellanholmen och så blir det även i år. Den stora skillnaden ligger i att området ändrar karaktär och får en ny kostym. Allt för att stadsfesten ska bli den folkfest som Härnösandsborna i grunden vill ha - och har längtat efter under två års pandemi. Årets festival lägger det största fokuset på fest, på umgänge över generationerna och på att skapa någonting som passar alla. Målet är att samtliga medlemmar i en familj ska kunna gå på Stadsfesten tillsammans - och hitta ett eget litet guldkorn i skattkistan. Det ska vara familjärt! 

– Kostymen har inte blivit mindre, den har blivit mer skräddarsydd, säger Oscar Westerlind VD Höga Kusten Nöje Event AB. – Stadsfesten har under åren ändrat skepnad flertalet gånger och vi vill alltid försöka bjuda på några nya överraskningar. I år innebär det att vi gör om området och försöker ta Stadsfesten tillbaka till rötterna igen, fortsätter Oscar och tillägger: – Det nya möter det gamla och det kommer att skapa en igenkänning som vi tror att folk uppskattar. 

Förändringarna som sker är att tivoliområdet växer sig avsevärt mycket större. Något som ska locka barn och ungdomar till Stadsfesten. Den populära balkongen som varit ett givet inslag under senare år försvinner och ersätts istället av ett gigantiskt tält som placeras centralt på området. Vågat? Inte om Oscar Westerlind får ge sin syn på saken. 

– Balkongen har varit suverän ur många avseenden, men lite sämre ur andra. En negativ sak har varit att den skapat en fest i festen. Folk som löst biljett till den ytan har valt att vara där hela tiden – och missat mycket annat, förklarar Oscar Westerlind. – Genom att ersätta den med ett större tält så skapas en naturlig rörelse över hela området. Man träffar gamla kompisar, möter nya vänner och har kul tillsammans. I år kommer vi att ha ett stort fokus på mat och erbjuda mer möjligheter att äta lite spännande, prisvärda rätter. Att dessutom Wallmans Salonger är inbokade borgar för rena karnevalsstämningen, skrattar Oscar vidare. 

Sveriges vackraste stadsfest 

Härnösands Stadsfest och placeringen på Mellanholmen har gett eko i Musiksverige. Av många är den ansedd som Sveriges vackraste festival och visst finns fog för det påståendet med tanke på vattnet som ramar in scenerna på ett spektakulärt sätt. Med det nyskapade området hoppas man kunna dra nytta av den unika miljön på ett ännu bättre sätt och knyta ihop torg och festivalområde lite tydligare. Något som förhoppningsvis kommer att gynna handeln i centrum och skapa lite drag även utanför festivalområdet. 

– Vi vill att alla ska känna att Stadsfesten är något positivt för staden, säger Oscar Westerlind. – Vi har alltid känt att vi har kommunen och härnösandsborna bakom oss. Folk uppskattar det vi gör och vill att alla ska känna att det här är V Å R Stadsfest: något man känner sig stolt över och längtar till, förklarar Oscar. – Vi är fortfarande väldigt peppade och det kommer definitivt att synas i sommar. Vi tar Stadsfesten Back to the Roots, avlutar Oscar Westerlind med ett leende.