Den svenska björnstammen

På en gård strax utanför Norrköping har musikkollektivet Den Svenska Björnstammen skapat en egen värld präglad av medborgarlöner, spontana fotbollsmatcher och konstinstallationer. Men framförallt är det här som medlemmarna skapar musik som möjliggör ett liv på helt egna villkor. 2015 släpptes det tredje albumet.

Det första du ser när du promenerar upp mot grusplanen är ett stort vitt trähus som funnits här sedan 1700-talet. Ett charmigt renoveringsobjekt som de sju medlemmarna hyr av kommunen för nästan inga pengar alls. Här möts du av Doris, den lilla valpen med det glada humöret som välkomnar alla besökare med samma entusiasm. Utan minsta tvekan springer hon rakt fram emot varje bil som närmar sig huset. Inte för att hon är arg och vill markera revir, utan för att hon är nyfiken på vem du är. Kanske har hon påverkats av människorna som hänger här ute, av musikkollektivet som hela tiden låter nyfikenheten styra nästa steg. En nyfikenhet som ibland leder fram till en konstinstallation, andra gånger till ett seriealbum.

Den här gången blev det en ny skiva.

Och det är inte konstigt att musiken blivit en så stor del av kollektivets vardag, även om medlemmarna också ägnar sig åt bildkonst, ljudinstallationer, textil, serietecknande och film. Det är trots allt musiken som gett gruppen möjlighet att införa medborgarlön, vilket innebär att alla sju får samma lön utbetald varje månad, oavsett insats. Det är också musiken som i stor utsträckning bekostar konstinstallationer, seriealbum och annat som de sju producerar. Det enorma genombrottet gruppen fick 2011 med albumet ”Ett fel närmare rätt” och megahiten ”Vart jag mig i världen vänder” förändrade allt och plötsligt var Den Svenska Björnstammen en av landets verkligt stora dragplåster. Uppföljaren ”I förhållande till” (2014) befäste Den Svenska Björnstammens position på den svenska musikscenen och bara ett år senare är det alltså dags för ”Country”.

Det nya albumet föddes i det lite mindre tvåvåningshuset, det röda med vita knutar som du ser strax nedanför det stora vita. Här har Dan, Kim, Petter, Ambjörn, Mattias, Klas och Åke varsin skaparverkstad och det är här de nya låtarna har tagit form. Musiken är lite rappare den här gången, snabbare och inte lika sentimental som sin föregångare. Medlemmarna har vågat mer och peppat varandra att göra saker som de inte vågat förr. Och det gäller inte bara musiken. De har även peppat varandra att starta ett eget skivbolag. Visionen har funnits där tidigare men det var först nu verktygen fanns för att förverkliga Våra Inspelningar. Kanske kommer de i framtiden även ge ut andra akter med lokal anknytning.

För även om Den Svenska Björnstammen blir alltmer oberoende är samarbetena fler än någonsin. Just den här dagen, en solig eftermiddag i augusti, är huset till exempel fullt av folk. Titelspåret från det nya albumet ska föräras med en video och dörrarna till det vita trähuset står vidöppna. Vänner kommer i en strid ström och kreativiteten är så närvarande att den nästan går att ta på när refrängorden ekar över den lantliga idyllen.
Det här är Den Svenska Björnstammens värld.

Och vi är alla välkomna att kliva in.