Dr Bombay

Härnösands Stadsfest kan stolt presentera den legendariska taxichauffören/prinsen/musikern från Indien som tog hela Sverige med storm under några år på 90-talet. Dr Bombay släppte 1998 albumet Rice & Curry – och han släppte efter det aldrig riktigt greppet om oss. Vem kan hålla sig från att sjunga med i låten Calcutta (Taxi Taxi Taxi)? Tänkte väl det.

Med hjälp av en stor portion humor slog svenske Jonny Jakobsen igenom under pseudonymen och alter egot Dr Bombay. Den uppdiktade indiern var ibland läkare, ibland taxichaufför – men alltid en musiker, med näsa för att släppa dunderhits. Skivan Rice & Curry med låtar som Calcutta, Rice & Curry, S.O.S och Safari såldes i en halv miljon exemplar och med detta blev också Dr Bombay den bäst säljande artisten i Sverige.

Svårigheten med att följa upp denna succe gjorde att Dr Bombay drog sig tillbaka och lämnade plats på scenen för en skotsk kusin vid namn Dr MacDoo, som dock även han hade svårt att uppnå samma höjder som Dr Bombay en gång gjort. Jonny Jakobsen funderade ett tag och presenterade sedan en tredje artist – Carlito, en mexikansk sångare. Denne Carlito har mestadels varit aktiv i Japan där han, mot alla odds, gjort en enorm succé.

Dr Bombay är nu tillbaka och han är redo att ta oss tillbaka till den lekfulla tiden runt -98. Allt behöver inte vara så himla seriöst alla gånger. Med Dr Bombay på scenen så kommer publiken att skratta, dansa, sjunga med och möjligen också få en känsla av hur tufft det är att köra taxi i Calcutta. Det är exakt en sådan kväll vi behöver. Låt oss tillsammans ta en liten tidsresa tillbaka till 1998. Välkommen till Härnösand, Dr Bombay!